Wat is NLP?
Wat is de HeartMath methode?
De unieke combinatie van NLP en HeartMath

Wat is NLP?

De betekenis van NLP? Letterlijk betekent NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een methode waarmee jij je bewust kan worden van je onbewuste processen en overtuigingen. Die processen beïnvloeden hoe jij de wereld om je heen ziet en hoe je daarop reageert. Hoe jij de dingen om je heen interpreteert. Met NLP kun jij je persoonlijk ontwikkelen en leer je effectiever te communiceren.

De grondleggers van NLP zijn Richard Bandler en John Grinder. Zij inspireerden vele psychologen, psychiaters en hulpverleners die hun methode weer gebruiken in hun praktijk. NLP wordt daarom steeds vaker in allerlei beroepen en omgevingen toegepast. Het is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in bijvoorbeeld jouw drijfveren, jouw motivaties en jouw gedrag. En (als je dat wilt) hoe je deze kunt veranderen.

NLP staat dus voor Neuro Linguïstisch Programmeren.
Neuro is het zenuwstelsel die onze ervaringen verwerkt. Ervaringen doe je op doordat je via jouw zintuigen prikkels waarneemt en omzet in betekenisvolle concepten. Je ordent informatie, die door je zintuigen is waargenomen en vervolgens zet je deze informatie om in taal.

Linguïstisch is de wijze waarop je communiceert met jezelf of anderen, zowel in taal als non-verbaal. Deze communicatie vertaal je in je hersenen en daar breng je ordening in.

Programmeren gaat over de patronen die gedurende je leven jouw gedrag vormen. Het vormt het beeld dat je van de wereld hebt. Met een NLP opleiding leer je deze onbewuste patronen te achterhalen en te benutten om jouw doelen te behalen. Een goede relatie met mensen bijvoorbeeld, of plezier maken in je leven. Die doelen bepaal jij zelf.

Wat levert NLP op?

Je weet nu wat Neuro Linguïstisch Programmeren is, maar wat levert NLP op?

 • Met NLP word jij je bewust van je gedrag en waarom jij dat vertoont;
 • Je kunt met NLP loskomen van hetgeen jij meegekregen hebt van de mensen om je heen;
 • Dingen die jou in de weg zitten, kun je veranderen;
 • Je krijgt meer controle over je gedachten, je gevoelens en je handelen;
 • Je leert effectiever te communiceren met anderen;
 • Je ervaart minder stress;
 • En krijgt meer energie.

NLP Coaching

Bij NLP Coaching helpt een gecertificeerde coach jou om je doelen te behalen. Het gaat hier echt om persoonlijk leiderschap. Samen met de coach ga jij zelf aan de slag om jouw overtuigingen en patronen te ontdekken en die patronen los te laten die jou belemmeren. Bij Buma Trainingen werken we met verschillende coaches. Bekijk onze trainingen en zie wie jou kan helpen.

NLP Opleiding

Wil je een NLP Opleiding volgen? Dan biedt Buma Trainingen je twee opties:

 • Een 1-daagse NLP opleiding Communicatie
  Je leert hierin beter te communiceren met je collega’s en zo je werkdruk te verminderen.
 • De 15-daagse NLP Practitioner opleiding
  Wil je echt aan de gang met je eigen overtuigingen en jezelf beter leren kennen. Dan vind je dat in deze training.

HeartMath methode: wat is het

Wat is de HeartMath methode? HeartMath is een wetenschappelijk bewezen methode om stress onder controle te krijgen.

Een drukke werkweek, of ‘gewoon’ heel wat sociale activiteiten. We moeten een hoop en dat ‘moeten’ levert ook flink wat stress op. Wanneer je hartritme een regelmaat heeft waarin versnelling en vertraging elkaar afwisselen, heb je een coherent hartritme. Bij stress verdwijnt die regelmaat. Je gaat sneller ademen, je hart gaat onregelmatig snel en je voelt je niet prettig in de situatie.

Jouw hartritme in kaart met de HeartMath methode
Bij de HeartMath methode meten we je hartritme via biofeedback-apparatuur. Je krijgt daardoor direct inzicht op het effect van stress en emotie op je hartritme. Want verandert jouw emotie, dan verandert jouw hartslag. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Stressvolle emoties zoals frustratie en ongerustheid hebben een negatief effect op het hartritme, terwijl fijne emoties zoals plezier, genegenheid en dankbaarheid het hartritme gunstig beïnvloeden. In de afbeelding zie je een onregelmatig hartritme tijdens stress (frustratie) en een harmonieus hartritmepatroon tijdens een fijne gewaarwording (waardering). Het geeft je hartritmevariabiliteit weer.

Hartritmevariabiliteit

Je hartritmevariabiliteit is de interval tussen je hartslagen. Bij stress zijn deze intervallen kort. Hoe rustiger jij bent, hoe langer deze intervallen zijn. Bij de HeartMath methode kijken we naar die intervallen en zorgen we met ademhalingsoefeningen dat jij zelf de intervallen kan beïnvloeden.

De HeartMath methode is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de hartritmevariabiliteit door het HeartMath Instituut in Californië, in samenwerking met neurologen en cardiologen van verschillende universiteiten. De methode geeft feedback op het patroon van je hartritmevariabiliteit.

"Ervaar minder stress door jouw hartritme te beïnvloeden met ademhalings-oefeningen"

Heartmath oefeningen

Ben je op zoek naar HeartMath oefeningen, kijk dan vooral naar je ademhalingstechniek. Als je sneller gaat ademen dan gaat je hartritme sneller en als je langzamer gaat ademen dan vertraagt je hartritme. Met HeartMath oefeningen kun je jouw hartritme op een dusdanige manier beïnvloeden dat het een coherent ritme krijgt. En wanneer je hartritme coherent wordt dan gebeurt er iets moois.

Je hartritme communiceert dan met je brein dat er geen stress is. Dat herkent je brein en vervolgens zet het je oerbrein (je stressbrein) op pauze. Het hartritme staat sterk onder invloed van gevoelens, emoties en ademhaling en je kunt dit dus beïnvloeden met HeartMath oefeningen.

HeartMath app

Bij de HeartMath methode hoort een app voor je telefoon: de Inner Balance app. De app geeft je inzicht in verschillende HeartMath technieken, waarmee jij je hartritmevariabiliteit kan beïnvloeden. Doe je deze HeartMath oefeningen zo’n 3x per dag voor 3 minuten, dan zal je snel zien dat je stress beter onder controle krijgt.

Heartmath coach

Wil je aan de slag met de HeartMath methode? Dan begin je bij het meten van je hartritme. Buma Trainingen heeft daarvoor speciale biofeedback apparatuur in huis. Onze gecertificeerde HeartMath coach Saskia geeft jou inzicht in jouw hartritme en hoe dat reageert op emoties en stress. Je krijgt dus geen standaard theorieën te leren uit een boekje, maar kijkt naar informatie die echt op jou van toepassing is.

HeartMath training

Wil je aan de slag met de HeartMath methode? Dan biedt Buma Trainingen je twee opties:

 • De 2-daagse opleiding Meer veerkracht, minder stress.
  Jeer je naar je hart te luisteren en je ademhaling daarop aan te passen. Je stress vermindert en je wordt productiever in je werk.
 • De 15-daagse NLP Practitioner opleiding
  Als enige in Nederland biedt Buma Trainingen een combinatie van NLP met HeartMath. Je leert je onbewuste patronen kennen en stress te verminderen door je brein en hart met elkaar in balans te brengen.

NLP en HeartMath coaching: een unieke combinatie

Stel je eens voor: een leven dat helemaal in balans is, waarin jij reageert op mensen zoals je dat graag wil en waarin jij bij jezelf kan blijven. Veel trainingbureaus bieden alleen NLP aan om je doelen te behalen en persoonlijk te groeien. Maar NLP gecombineerd met HeartMath coaching is uniek.

“Ontdekt nog sneller jouw onbewuste patronen.”

Waarom HeartMath coaching combineren met NLP

Bij NLP gaan we op zoek naar jouw onbewuste patronen. Wanneer je hart coherent klopt, zal jij deze gemakkelijker kunnen ontdekken.

 • Ontdek gemakkelijker jouw onbewuste patronen dan met alleen NLP;
 • Laat je hart en brein samenwerken;
 • Niet alleen kennis uit een boekje, maar een aanpak gebaseerd op jouw lichaam;
 • Verminder sneller stress.
Stress verminderen met NLP en HeartMath

Je brein en lichaam hebben een sterke communicatie met elkaar. Bij stressvolle situaties reageert eerst je lichaam door de verandering in je ademhaling en vervolgens je hartslag. Dit raakt vervolgens je emoties en hoe je je voelt. En dat bepaalt uiteindelijk je denken en je doen. Met NLP kijken we naar de emoties, terwijl je bij HeartMath coaching leert jouw ademhaling en hartslag te reguleren. We kijken niet alleen naar de theoretische kennis uit een boekje, maar combineren dat met metingen en cijfers van jouw eigen hart.

HeartMath coaching

Wil je aan de slag om meer balans in je leven te krijgen, door jezelf beter te leren kennen? In onze NLP Practioner training ontdek je jouw energielekken en leer je wat jij kunt doen om meer veerkracht te krijgen door vastgeroeste patronen los te laten en te kijken naar je hartritme.

Door onze hele NLP Practitioner training heen zetten we de technieken van HeartMath in om je hartcoherentie te verhogen. Zodat je nog meer emotioneel evenwicht, helderheid en zelfvertrouwen krijgt om NLP in te zetten. Want wanneer je hartritme coherent is, kun je beter bij jezelf blijven en beter functioneren en reageren zoals je graag zou willen. Hierdoor ben je beter in staat om in balans te blijven, besef je beter welke keuze je hebt en kun je makkelijker bij je onbewuste patronen.

Laat je hart en brein samenwerken

Door hartcoherentie veel te trainen leer je de communicatie tussen je hart en brein te beïnvloeden. Met de 15-daagse NLP Practitioner training heb je alle mogelijkheid om hiermee te oefenen. Door NLP krijg je onder andere meer inzichten in communicatie met jezelf en de ander en met HeartMath krijg je meer inzichten in de communicatie tussen je hart, je lichaam en je brein.

Bij onze NLP Practitioner opleiding ga je met al deze facetten aan de slag. Je vergroot je eigen veerkracht en creëert een mooier leven.