Wat is NLP?

De betekenis van NLP? Letterlijk betekent NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een methode waarmee jij je bewust kan worden van je onbewuste processen en overtuigingen. Die processen beïnvloeden hoe jij de wereld om je heen ziet en hoe je daarop reageert. Hoe jij de dingen om je heen interpreteert. Met NLP kun jij je persoonlijk ontwikkelen en leer je effectiever te communiceren.

De grondleggers van NLP zijn Richard Bandler en John Grinder. Zij inspireerden vele psychologen, psychiaters en hulpverleners die hun methode weer gebruiken in hun praktijk. NLP wordt daarom steeds vaker in allerlei beroepen en omgevingen toegepast. Het is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in bijvoorbeeld jouw drijfveren, jouw motivaties en jouw gedrag. En (als je dat wilt) hoe je deze kunt veranderen.

NLP staat dus voor Neuro Linguïstisch Programmeren.
Neuro is het zenuwstelsel die onze ervaringen verwerkt. Ervaringen doe je op doordat je via jouw zintuigen prikkels waarneemt en omzet in betekenisvolle concepten. Je ordent informatie, die door je zintuigen is waargenomen en vervolgens zet je deze informatie om in taal.

Linguïstisch is de wijze waarop je communiceert met jezelf of anderen, zowel in taal als non-verbaal. Deze communicatie vertaal je in je hersenen en daar breng je ordening in.

Programmeren gaat over de patronen die gedurende je leven jouw gedrag vormen. Het vormt het beeld dat je van de wereld hebt. Met een NLP opleiding leer je deze onbewuste patronen te achterhalen en te benutten om jouw doelen te behalen. Een goede relatie met mensen bijvoorbeeld, of plezier maken in je leven. Die doelen bepaal jij zelf.

Wat levert NLP op?

Je weet nu wat Neuro Linguïstisch Programmeren is, maar wat levert NLP op?

  • Met NLP word jij je bewust van je gedrag en waarom jij dat vertoont;
  • Je kunt met NLP loskomen van hetgeen jij meegekregen hebt van de mensen om je heen;
  • Dingen die jou in de weg zitten, kun je veranderen;
  • Je krijgt meer controle over je gedachten, je gevoelens en je handelen;
  • Je leert effectiever te communiceren met anderen;
  • Je ervaart minder stress;
  • En krijgt meer energie.

NLP Coaching

Bij NLP Coaching helpt een gecertificeerde coach jou om je doelen te behalen. Het gaat hier echt om persoonlijk leiderschap. Samen met de coach ga jij zelf aan de slag om jouw overtuigingen en patronen te ontdekken en die patronen los te laten die jou belemmeren. Bij Buma Trainingen werken we met verschillende coaches. Bekijk onze trainingen en zie wie jou kan helpen.

HeartMath methode: wat is het?

Wat is de HeartMath methode? HeartMath is een wetenschappelijk bewezen methode om stress onder controle te krijgen.

Een drukke werkweek, of ‘gewoon’ heel wat sociale activiteiten. We moeten een hoop en dat ‘moeten’ levert ook flink wat stress op. Wanneer je hartritme een regelmaat heeft waarin versnelling en vertraging elkaar afwisselen, heb je een coherent hartritme. Bij stress verdwijnt die regelmaat. Je gaat sneller ademen, je hart gaat onregelmatig snel en je voelt je niet prettig in de situatie.

Jouw hartritme in kaart met de HeartMath methode
Bij de HeartMath methode meten we je hartritme via biofeedback-apparatuur. Je krijgt daardoor direct inzicht op het effect van stress en emotie op je hartritme. Want verandert jouw emotie, dan verandert jouw hartslag. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Stressvolle emoties zoals frustratie en ongerustheid hebben een negatief effect op het hartritme, terwijl fijne emoties zoals plezier, genegenheid en dankbaarheid het hartritme gunstig beïnvloeden. In de afbeelding zie je een onregelmatig hartritme tijdens stress (frustratie) en een harmonieus hartritmepatroon tijdens een fijne gewaarwording (waardering). Het geeft je hartritmevariabiliteit weer.

Hartritmevariabiliteit

Je hartritmevariabiliteit is de interval tussen je hartslagen. Bij stress zijn deze intervallen kort. Hoe rustiger jij bent, hoe langer deze intervallen zijn. Bij de HeartMath methode kijken we naar die intervallen en zorgen we met ademhalingsoefeningen dat jij zelf de intervallen kan beïnvloeden.

De HeartMath methode is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de hartritmevariabiliteit door het HeartMath Instituut in Californië, in samenwerking met neurologen en cardiologen van verschillende universiteiten. De methode geeft feedback op het patroon van je hartritmevariabiliteit.

"Ervaar minder stress door jouw hartritme te beïnvloeden met ademhalings-oefeningen"

Heartmath oefeningen

Ben je op zoek naar HeartMath oefeningen, kijk dan vooral naar je ademhalingstechniek. Als je sneller gaat ademen dan gaat je hartritme sneller en als je langzamer gaat ademen dan vertraagt je hartritme. Met HeartMath oefeningen kun je jouw hartritme op een dusdanige manier beïnvloeden dat het een coherent ritme krijgt. En wanneer je hartritme coherent wordt dan gebeurt er iets moois.

Je hartritme communiceert dan met je brein dat er geen stress is. Dat herkent je brein en vervolgens zet het je oerbrein (je stressbrein) op pauze. Het hartritme staat sterk onder invloed van gevoelens, emoties en ademhaling en je kunt dit dus beïnvloeden met HeartMath oefeningen.

HeartMath app

Bij de HeartMath methode hoort een app voor je telefoon: de Inner Balance app. De app geeft je inzicht in verschillende HeartMath technieken, waarmee jij je hartritmevariabiliteit kan beïnvloeden. Doe je deze HeartMath oefeningen zo’n 3x per dag voor 3 minuten, dan zal je snel zien dat je stress beter onder controle krijgt.

Heartmath coach

Wil je aan de slag met de HeartMath methode? Dan begin je bij het meten van je hartritme. Buma Trainingen heeft daarvoor speciale biofeedback apparatuur in huis. Onze gecertificeerde HeartMath coach Saskia geeft jou inzicht in jouw hartritme en hoe dat reageert op emoties en stress. Je krijgt dus geen standaard theorieën te leren uit een boekje, maar kijkt naar informatie die echt op jou van toepassing is.

Training hartcoherentie van Heartmath

Wil je aan de slag met de HeartMath methode? Dan biedt Buma Trainingen:

  • De 2-daagse training hartcoherentie;
     je stress vermindert, je wordt productiever in je werk en je bent beter in balans.