“Uit onderzoek blijkt dat personen met autisme een hoge mate van stress ervaren in het dagelijks leven en vaker angststoornissen en slaapproblemen hebben. Chronische stress en de gevolgen daarvan kunnen de participatie mogelijkheden in verschillende omstandigheden (werk, sociale activiteiten) verlagen en verhoogt het risico op somatische klachten en opgebouwde stress gedurende het leven.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een andere werkingsmechanisme is in het parasympathische en sympathische zenuwstelsel bij mensen met autisme. Het sympathische zenuwstelsel reguleert de directe reactie bij gebeurtenissen, en zet het lichaam in actie stand, terwijl het parasympatische systeem het lichaam meer in een rust en herstel stand zet, zoals ook het herstel van stress.

Het onderzoek van Goodwin ea, laat zien dat een hoge basale hartslag, een aanwijzing voor hoge opwinding, bijdraagt aan een gebrek aan flexibiliteit om te reageren op stressvolle situatie. In deze studie was er sprake van een hogere basale hartslag bij de mensen met autisme in vergelijking met de mensen zonder autisme. Het voorkomen hiervan en het werkingsmechanisme hierachter is nog onduidelijk. Het zenuwstelsel van mensen met autisme lijkt continue in een staat van opwinding zoals bij chronische stress het geval is, en bij acute stress reageert het niet of nauwelijks.”

Bron: Autisme en Stress; samenvatting literatuuronderzoek 24 maart 2015

Door het inzetten van hartcoherentie kunnen mensen met autisme het zenuwstelsel meer tot rust gaan brengen. Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode waarbij je eenvoudige ademtechnieken krijgt aangereikt. Deze ritmische gelijkmatige adem brengt het hart in een coherente staat dat het hart en het brein gunstig gaat beïnvloeden. Zo ervaar je alles meer vanuit een balans dan vanuit een overprikkeld oersysteem. Als je dit regelmatig traint, elke dag een paar minuten blijkt al effectief, bouw je een vaardigheid op in het creëren van balans in je brein en in je autonome zenuwstelsel. En alles is zichtbaar meetbaar via de biofeedback apparatuur.

Dit is een enorme meerwaarde bij autisme. Je kunt gewoon via je scherm aflezen wat de ademtechnieken voor je doen. Bij mensen met autisme kan dit zeer ondersteunend zijn in het omgaan met angst en spanningen en het omgaan met emotie!